Ďumbierový likér

By | 17. marca 2017
Do našich končín sa ďumbier dostal zásluhou arabských obchodníkov v období stredoveku. Stal sa veľmi obľúbeným, dokonca ho práve v stredoveku používali tak bežne ako soľ. V ázijskej kuchyni dodnes patrí medzi najpoužívanejšie druhy korenín.

Prísady: 0,5 l vodky či iného alkoholu, 125 g medu (asi 6 PL), 125 g čerstvo nastrúhaného ďumbiera, 1 olúpaný, na plátky nakrájaný citrón

Čas prípravy: 3 dni

Príprava: Čerstvý ďumbier (tiež nazývaný zázvor) je štipľavé korenie, pôsobí otepľujúco a je základnou prísadou ázijskej kuchyne. Vedeli ste, že ďumbier zabraňuje nevoľnosti napríklad pri cestovaní? Tiež prináša úľavu pri pokazenom žalúdku a plynatosti, pretože povzbudzuje žlč a pomáha uvoľniť koliku. Dokonca sa zistilo, že zabraňuje vzniku krvných zrazenín a tým pomáha predchádzať infarktom a mŕtviciam. Stimuluje krvný obeh a bojuje s nachladnutím či kašľom a taktiež zabraňujezápalom. 

Ako preventívnu „medicínu“ si môžete pripraviť tento likér. Užíva sa vždy večer 1 PL alebo „malý panák“

125 g čerstvého ďumbiera očistíme a najemno nastrúhame, pridáme cca 6 PL medu, na plátky nakrájaný olúpaný citrón a všetko zalejeme 0,5 l vodky alebo iného čistého alkoholu. Poriadne premiešame a necháme lúhovať 3 dni. Zlejeme naspäť do fľaše a môžeme užívať. Na zdravie!

Zdieľajte...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *