štvrtok, 25 apríla, 2024
ÚvodVarte s eRZetkom a Jankom HraškomMrveničkový koláč s egrešom

Mrveničkový koláč s egrešom

… miesto egrešu môžeme použiť aj iné ovocie – podľa vlastnej fantázie…

Prísady: 4 dcl bieleho vína, 200 g cukru, kúsok škorice, kúsok citrónovej kôry, 700 g egrešu, 100 g mandlí, 120 g hl. múky, 120 g cukru, trocha mletej škorice, 150 g masla, tuk na vymastenie plechu

Príprava: Do hlbokého kastrólika nalejeme víno, pridáme cukor, škoricu a citrónovú kôru a všetko asi 5 minút povaríme. Egreš umyjeme, zbavíme stopiek a každý plod silnejšou ihlou prepichneme. Potom ho vložíme do vínneho nálevu a 8 min. na miernom plameni varíme. Potom egreš scedíme. Mandle si medzitým sparíme vriacou vodou, 2 min. necháme stáť, scedíme, prelejeme studenou vodou a ihneď olúpeme. Olúpané mandle pomelieme, zmiešame s múkou, mletou škoricou a cukrom. Maslo rozpustíme ahneď, ako trocha schladne, vlejeme ho do múky s mandľami. Zľahka prstami premiešame a rozdrobíme na hrubú mrveničku. Formu na koláč trocha vytrieme tukom, vložíme do nej dobre scedený egreš a zasypeme mrveničkou. Pečieme v mierne zohriatej rúre asi 20 – 25 minút, až bude mrvenička zlatavá.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno