Žgance

By | 28. júla 2017

Košťany n/Turcom

 
Jedávali sa najmä cez žatvu – na obed ich gazdiná prinášala koscom na pole …

Prísady: tenkeľové krúpy, voda, múka, bryndza alebo tvaroh, slanina

 

Príprava: Z tenekeľových alebo jačmenných krúpov uvaríme kašu, ktorú zatrepeme múkou a odložíme zo sporáka. Na čistý namáčaný a na stôl prestretý obrus kladieme z nej lyžicou, ktorú zakaždým namočíme do studenej vody, malé hromádky. Tie necháme na obruse vychladnúť. Chladné ich hádžeme do misy a každú vrstvu posypeme bryndzou alebo tvarohom. Vrch polejeme hojne masťou a slaninovými škračkami. Zapíjame kyslým mliekom.

Tenkeľ: tradičná obilnina, archaický druh pšenice. Bol obilninou chudobných vrstiev obyvateľstva. Jeho klasy umožňovali robiť kvalitné krúpy, ktoré sa varili na kašu alebo pridávali do jaterníc.

Zdieľajte...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *