Pivný chlieb

By | 16. decembra 2016

V obchode si môžete kúpiť rôzne druhy chleba. Ale, ten ktorý si upečiete doma, bude aj tak ten najlepší a najchutnejší…

Ingrediencie: 300 g hladkej múky, 300 g hrubej múky, 1 ČL soli, 250 ml piva, 1/2 kocky kvasníc, 1 dcl vlažnej vody, trocha cukru

Čas prípravy: cca 2 hodiny

Príprava: Doma si už tradične pečieme chlieb sami podľa nami osvedčeného receptu. Ale kamarátka mi ponúkla nový recept a ja som sa nebránila – vyzeral zaujímavo a veľmi chutne, navyše výsledok bol famózny, takže nech sa páči:

Do misky preosejeme obe múky, do stredu rozmrvíme kvasnice, pridáme vlažnú vodu, v ktorej sme rozpustili cukor (ale môžete dať cukor aj priamo na kvasnice a len zaliať vlažnou vodou), zamiešame len v strede a necháme 5-10 minút postáť. Potom prilejeme pivo (nie studené z chladničky!) a pridáme soľ. Rukou zamiesime polotuhé cesto, ktoré sa nesmie lepiť, poprášime múkou, prekryjeme utierkou a necháme pol hodiny kysnúť. Cesto opäť premiesime a opäť necháme nakysnúť. Nakoniec cesto ešte raz premiesime a vyformujeme bochník, ktorý vložíme do vymastenej formy alebo na pekáč a necháme vykysnúť. Potom pečieme na 200 stupňov približne 30-40 minút, ale orientujeme sa podľa farby chlebíka – každá rúra pečie inak.

Keď chceme spraviť väčší bochník, napríklad na oslavu, použijeme samozrejme viac múky – 500 g hladkej a 500 g hrubej múky, celú kocku kvasníc a pol litra piva. Okrem toho môžeme cesto rozdeliť na niekoľko menších bochníkov a poukladdať ich napríklad do vymastenej formy na tortu – vznikne vám chlieb v tvare kvetu a isto ozdobí sviatočný stôl nielen svojou úžasnou vôňou a neodolateľnou chuťou, ale aj zaujímavým tvarom. 

Chuťovo je tento chlieb naozaj excelentný! Vyskúšajte 🙂

Zdieľajte...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *